Boekhouding beheren
Een goede administratie is niet alleen een verplichting maar ook een onmisbaar hulpmiddel voor een goede bedrijfsvoering. Het biedt je namelijk inzicht in de kosten, omzet en winst van jouw bedrijf waardoor je beter in kunt spelen op externe ontwikkelingen. In dit artikel wordt besproken hoe je het beste je boekhouding kunt beheren. Overigens kunt u altijd hulp krijgen door uw boekhouding uit te besteden, bijvoorbeeld via https://www.boekhoudingenadministratie.nl een offerte aan van het portaal over het uitbesteden aan een boekhouder, administratiekantoor of accountant bij jouw in de buurt.
Wat behoort er tot jouw administratie?
Het belang van een goede administratie is groot. De belastingdienst geeft je de mogelijkheid om een onderzoek te doen naar jouw huidige bedrijfsadministratie om vervolgens conclusies te geven omtrent jouw gegevens. Gegevens van een bepaald ondernemingsjaar dienen 7 jaar bewaard te worden. Al deze gegevens behoren zodoende tot de administratie. Enkele voorbeelden zijn:
- Financiële aantekeningen
- Kasadministraties en kassabonnen
- Tussentijdse controleberekeningen
- Bank- en giroafschriften
- Contracten en andere overeenkomsten
- Software en databestanden
Hoe worden belastingen en premies betaald?
Zoals reeds vermeldt betaal je als ondernemer belastingen en premies betalen over jouw inkomsten. Halverwege het boekjaar geef je middels een schattingsformulier aan hoeveel inkomsten je verwacht te gaan verkrijgen. Hierbij krijg je de mogelijkheid om iedere maand een bepaald bedrag te betalen aan de belastingdienst. Deze bedragen kunnen gezien worden als soort voorschot op het uiteindelijk te betalen bedrag. Wanneer blijkt dat je teveel betaald hebt zul je het verschil aan het eind van het jaar terugkrijgen. Mocht het zo zijn dat je te weinig hebt betaald dan zul je een acceptgiro ontvangen.
Wordt het import of export?
Binnen de Europese unie (EU) gelden geen afspraken op het gebied van de invoer en uitvoer. Zo is het sinds de afschaffing van de binnengrenzen van de EU mogelijk om vrij goederenverkeer tussen alle EU-landen te realiseren. Vanwege deze vrije vorm van goederenverkeer tussen alle EU-landen heb je als ondernemer nauwelijks tot nooit meer te maken met de douane. Wel krijg je te maken met intracommunautaire transacties. Dit zijn transacties vinden als het ware plaats binnen de gemeenschap.